Sallad med svarta bönor och rostad sötpotatis, till panerad torsk och dillsås
- annanordberg
- Sep 29, 2024
- 2 min read
1 pkt svarta bönor, färdigkokta
1 romansalladshuvud
2-3 sötpotatisar
400 g torskfilé
1 ägg
2-3 dl panko (ev glutenfri)
2 + 1/2 msk olivolja
1 nypa chiliflakes
3-4 dl neutral olja
Salt och peppar
Rostade mandlar
Sås:
2 dl gräddfil
1 msk fryst dill
1 msk olivolja
1 citron, rivet skal av
Salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader.
Skölj bönorna och låt rinna av. Skär salladen i mindre bitar. Blanda sallad och bönor med 1/2 msk olivolja och chiliflakes i en bunke. Smaka av med salt och svartpeppar.
Skala sötpotatisen och dela i klyftor. Ringla över 2 msk olja och salta. Lägg på plåt och rosta i ugnen ca 20 min.
Blanda gräddfil med dill och rivet citronskal. Smaka av med salt och svartpeppar. Häll upp i en skål.
Rosta skållad och skalad mandel i en torr panna. Lägg åt sidan att svalna. (Kan också köpa rostade mandlar så slipper du ett steg).
Torka av torsken med papper, dela i mindre delar. Salta.
Vispa upp ett ägg i en djup tallrik och häll upp panko i en annan. Vänd fiskbitarna först i ägg, sedan i panko. Lägg på en bricka/tallrik/skärbräda.
Lägg upp salladsblandningen på ett stort fat, lägg på rostad sötpotatis och strö över mandel.
Stek/fritera panerad torsk i rikligt med olja ca 1 minut per sida, tills de blir gyllenbruna och frasiga. Salta lätt. Servera genast med sallad och dillsås.
Går att göra glutenfri genom att välja glutenfritt panko. Laktosfri genom att välja laktosfri gräddfil. Laktovegetarisk genom att skippa fisken och ersätta med extra bönor och mandel. Vegansk genom att skippa fisk och sås (eller ersätta gräddfilen med växtbaserad variant) samt lägga till extra bönor och mandlar.

Comments